pondelok 27. júna 2011

Gustav Murín a kradnutie textov

Materiálov, ktoré pán Murín používa ako svoje mam tony a postupne ich aj budem zverejnovať, začnem však od piky. Kedže tento pán na sme publikuje úryvky svojích kníh a vydáva ich za svoje pričom kradne aj celé odstavce pri ktorých nie len že neuvádza zdroj, on neuvádza ani autora, to nie je vytrhnutá veta, to sú celé texty.

Článok:  Mafia na Slovensku - Duel Borženský - Kolárik
http://www.sme.sk/c/5082736/mafia-na-slovensku-duel-borzensky-kolarik.html

Tretí odstavec publikovaný na SME pánom Murínom:

"Borženského si vybral Fabo, Holubov najbližší človek, mafián s vysokoškolským vzdelaním a manierami gentlemana. Boržovou úlohou bolo vyčistiť pohraničie od ukrajinských skupín, ktoré sa sem tlačili z východu. Uspel a tým si vyslúžil v podsvetí mimoriadny rešpekt. Zároveň medzi ním a Fabom vzniklo v podsvetí nebývalé priateľstvo. Preto sa tiež Borža riadil starosvetskou zásadou o mafiánskej cti. Fabovu smrť pri atentáte na Holuba potenciálnemu objednávateľovi Mikimu Černákovi neodpustil."

Originál napísaný ARPÁDom SOLTÉSZom 26.5.2000 publikovaný v dnes už neexistujúcom časopise Moment: http://www.mafian.sk/2000/05/26/kde-si-borza-podla-policajtov-bol-nedavny-atentat-pri-perneku-zinscenovany/

Objavil sa ešte po boku prvého košického bossa Róberta Holuba. Vybral si ho Fabo, Holubov najbližší Človek, mafián s vysokoškolským vzdelaním a maniermi gentlemana. Boržovou úlohou bolo vyčistiť ukrajinské pohraničie od skupín, ktoré sa tu tlačili z východu. Uspel a tým si vyslúžil v podsvetí mimoriadny rešpekt. Zároveň medzi ním a Fabom vzniklo priateľstvo, aké v podsvetí nebýva zvykom. Tam sa vernosť až za hrob rozhodne nenosí. Keď zomrie šéf, jeho ľudia mu prinesú pekný veniec a potom sa pridajú k tomu, kto ho zabil. Borža tak neurobil.

Minimálna úrpava textu a poprehadzovanie niektorých celých viet do iných odstavcov. Originál textu od autora Arpáda Soltésza pokracuje ďalším odstavcom, ktorý keď porovnáme s Murínovým plagiátom, zistíme, že len povytŕhal niektoré celé vety a dal ich do iného poradia:

"V tejto situácii sa naplno prejavilo Boržovo starosvetské presved?enie o mafiánskej cti. Fabovu smrť Mikimu neodpustil. Karči sa zasa pred bystrickým bossom pragmaticky sklonil a urobil kariéru. Začal sa správať ako feudál s bejzbalovou pálkou a kanistrom v erbe. V Košiciach zavládol teror najhrubšieho zrna."

(autor: Arpád Szoltés)

Ďalšie porovnania týchto textov ponechávam ďalej na vás, kedže po prečítaní oboch textov nie je tažké toto porovnanie urobiť, ďalej to pokračuje podobne, niektoré odstavce celé skopírované, v lepšom prípade skopírované celé vety poprehadzované v iných odstavcoch.

K pánovi Murínovi pripravujem ovela obsiahlejšiu analýzu všetkých jeho kníh. Je smutné, že jeden z najúspešnejších a najpredávanejších autorov je plagiátor.

1 komentár:

  1. Autor pamfletu asi nebol na krste knihy, na ktorej boli aj zástupcovia žurnalistov, od ktorých G. Murín čerpal. Verejne sa všetkým pôvodným autorom článkov, ktoré vychádzali v denníkoch poďakoval a skonštatoval, že bez nich by kniha nevyšla.
    Preto tvrdenia o "nemorálnosti" tvorby G. Murina sú skôr jedovatou slinou Antiplagiátora, ktorý nemá ani toľko odvahy aby sa podpísal vlastným menom. G. Murín to nerobí.

    Odkazy čitateľov kníh „Mafia v Bratislave“, „Mafia na Slovensku“ a „Boss všetkých bossov“:
    dobre citanie
    Pripajam sa k tym, ktori tuto knihu pochvalili - po prve, nemyslim, ze dat dokopy vsetky mozne fakty a vediet to putavo pospajat a odhalit suvislosti, o ktorych bezny clovek netusi, je nejake lahke, skor naopak....po druhe, literarny styl je podla mna zodpovedajuci obsahu, je to samozrejme subjektivny pocit, ale mne tento jednoduchy jazyk plne vyhovuje, cital som aj Gomorru, ale tie filozoficko-umelecke vlozky tam mi vzdy kazili dojem z precitaneho, akoby sa niekto do akcneho thrilleru snazil vniest prvky "umeleckeho" filmu - od veci. No a snad najdolezitejsie je, ze aj keby to hned bola kniha spocivajuca vylucne v zozbierani a doslovnom okopirovani dobovych novinovych clankov, policajnych spisov a pod., stale by to malo cenu, pretoze je to prvy pokus zmapovat dane obdobie z hladiska podsvetia...a podla mna velmi poucny.
    drevec, 14.10.2009


    pripajam sa k uznaniu...
    ...dobre si viem predstavit, aku robotu predstavuje zohnat vsetky relevantne fakty, a popri tom nevadi ani jednoduchsie podanie, len na mna troska neuveritelne posobi popis situacie v DS - zeby CELE mesto trpelo pod tazkym bicom Papyovcov? No nezil som tam, takze neviem, len mi to pripada ako neuveritelne tvrdenie. Ktovie ake percento podnikov skutocne muselo platit vypalne? To sa asi tazko zisti, ale zivot predsa plynie relativne normalne aj na sicilii a tam je mafia nepochybne viac vrastena do spolocnosti. Inac skvele citanie. Vdaka.
    Lao-c ,12.10.2009

    RE: p. Murin
    Vyborna kniha faktu! Mnohe veci so vedel ale tato kniha mi poskytla detaily, ktore som ani len netusil. Ked som ju zacal citat, pustil som ju z ruky az ked som ju docital.

    Hroza v com sme to po tej revolucii zili.
    lnx, 11.10.2009

    Ja som si to precital, netvrdim, ze to ma nejaku umelecku hodnotu...Je to skratka literatura faktu bez zbytocnych prikras a zaroven bez premrsteneho mnozstva faktov, ktore mozu skor nudit a odradit. Je mozne, ze to raz niekto napise lepsie, putavejsie, obsaznejsie, ci dokonca aj s urcitym zavanom beletrickeho oderu, Zatial je tu vsak tento konkretny 'murin', ktory sa dobre cita, clovek sa nieco dozvie a urobi si obraz o nasej spolocnosti. Ono niekedy aj zozbierat a skompletizovat novinove clanky moze dat pracu a popri plejade paknih a pseudospisovatelov, ktorych je vydavanych stale dost je toto podla mna este celkom v pohode.
    reskator, 08.10.2009

    OdpovedaťOdstrániť